Smaki Gabi

Przepis na pączki

Poniżej prezentujemy części składowe na pączki doskonałe:

Należy wziąć 10 deka drożdży rozrobionych trochą mleka i dolać do 60 deka mąki. Osobno rozbić ćwierć litra żółtek z 20 deka cukru do białości. A skoro się ciasto ruszy — żółtka rozbite wlać do niego. Następnie wlać jeszcze ćwierć litra mleka, trzy ćwierci masła klarowanego i bić ciasto doskonale. Jeżeli ciasto za rzadkie, dodać mąki, aby się pączki potoczyć dały, i zostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta całkowitym wyłożyć je na stolnicę mąką wysypaną, rozciągnąć ciasto ręką i kłaść na nie kupki konfitur lub marmolady. Ciasto zawijać jak pierożki, wyrzynać szklanką, układać na sito lub deseczki i postawić w ciepłym miejscu. Gdy pączki dobrze już podrosną, wrzucać na gorący tłuszcz wyrośniętą stroną. Tłuszczu powinno być zawsze dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały, dokładać więc ciągle świeżego po łyżce. Chcąc się przekonać, czy szmalec dość gorący — wrzucić kawałek ciasta: jeżeli się ciasto zacznie rumienić to dobry. Żeby się tłuszcz nie palił, można od czasu do czasu wrzucić do garnka plasterek surowego kartofla.

Po usmażeniu posypać zaraz pączki cukrem zmieszanym z tartą cytrynową skórką. Najlepiej kłaść je wtedy na sita wyłożone bibułą. Chcąc robić pączki bez nałożenia konfiturami brać ciasto, lekko je potoczyć i po wyrośnięciu smażyć wyżej wskazanym sposobem.